Tο τυροκομείο μας στα Χανιά

Λίγα λόγια για το τυροκομείο μας στα Χανιά

Το τυροκομείο Μοχλάκη βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό παραδοσιακό χωριό, μία ώρα έξω από την πόλη των Χανίων. Η σχέση ανάμεσα στην Eurofood ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε και στην οικογενειακή επιχείρηση του κ.Μοχλάκη στα Χανιά χρονολογείται από τη δεκαετία του '80, ενώ το τυροκομείο λειτουργεί για πάνω από τρεις γενιές. Η παραγωγική δρασηριότητα αλλάζει χέρια από τη μια γενιά στην άλλη διατηρώντας τη μυστική κρητική συνταγή για τη διάσημη ΠΟΠ γραβιέρα, τη "βασίλισσα" των ημίσκληρων τυριών.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ

Μία επίσκεψη στην περιοχή είναι αρκετή για να ανακαλύψει κανείς την άγρια ομορφιά και την πλούσια χλωρίδα, αλλά και να νιώσει τις μυρωδιές της μητέρας φύσης και να σιγουρευτεί για την υψηλής ποιότητας διατροφική αξία της χλωρίδας που τρέφει τα αιγοπρόβατα της περιοχής. Η σύνθεση και η δομή του οικοσυστήματος της περιοχής δίνει μοναδικά χαρακτηριστικά στο γάλα που χρησιμοποιούμε. Για όλους αυτούς τους λόγους, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ΠΟΠ και είναι ιδανική για την παραγωγή γραβιέρας.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

Σαν επιχείρηση με μακράν ιστορία, αγάπη για την κρητική φύση και πάθος για τα αγνά υλικά, κύριο μέλημα μας είναι να διατηρούμε την ΠΟΠ γραβιέρα στην πρώτη γραμμή ανάμεσα στη λίστα με τα εικοσιένα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας μας.

Gallery

Τί έχουν να μας πουν οι τυροκόμοι μας

Έχουμε μια πολυετή και σταθερή σχέση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το σεβασμό. Αυτοί οι άνθρωποι, με το μεράκι τους είναι πολύ σημαντικοί για εμάς, αφού εκτός από το υψηλής ποιότητας γάλα που μας παρέχουν, μας δίνουν και το πάθος τους. Η τοπική χλωρίδα διακρίνεται από τη βιοποικιλότητά της και η περιοχή χαρακτηρίζεται ως “Π.Ο.Π”, που σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Τα αιγοπρόβατα ανήκουν σε φυλές ειδικής κατηγορίας και οι ζωοτροφές τους, όπως καταλαβαίνετε, είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Αυτό μεταφράζεται σε γάλα εξαιρετικής ποιότητας. Από εκεί και πέρα, μόλις συλλεχθεί το γάλα μας, υπάρχουν πολλά στάδια επεξεργασίας και ελέγχου και η όλη διαδικασία είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001 και 22000. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurofood Ποιότητα Α.Ε. Δρ. Ξενοφών Βεργίνης είναι πολύ απαιτητικός με τους ελέγχους και κύριο μέλημά του αποτελεί η υψηλή ποιότητα, κάτι το οποίο είναι στόχος για όλους μας.

Η χωρητικότητα του εργοστασίου είναι για επεξεργασία πάνω από 2.500 τόνους γάλακτος ετησίως. Τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που η Eurofood Ποιότητα Α.Ε άρχισε να διευρύνει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες, αυξήθηκαν και οι ανάγκες της παραγωγής. Έτσι, αυτή τη στιγμή το τυροκομείο μας επεξεργάζεται 1.300-2.000 τόνους γάλα και παράγει έως: 150 τόνους φέτα, 90 τόνους κεφαλοτύρι, 40 τόνους κεφαλογραβιέρα, 30 τόνους κασέρι, και τέλος 40 τόνους ανθότυρο.

Η Eurofood Ποιότητα Α.Ε προχώρησε το 2015 στην αγορά εξοπλισμού τυποποίησης ώστε να παρέχει διάφορα μεγέθη συσκευασίας, τα οποία θα ικανοποιούν ακριβέστερα τις ανάγκες κάθε πελάτη. Κάτι τέτοιο ήταν απόλυτα απαραίτητο με την αύξηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Έτσι, αυτή τη στιγμή παράγεται: Φέτα σε: 15 κιλά και 8 κιλά σε μεταλλικό δοχείο, 4 κιλά σε μεταλλικό δοχείο αλλά και σε πλαστικό κουτί επίσης, 1 κιλό και 400 γραμμάρια σε πλαστικό κουτί και τέλος 300 γρ. και 200 ​ γρ. σε συσκευασία με κενό αέρος. Κεφαλοτύρι και κασέρι σε: έως 8 κιλά ολόκληρο κεφάλι και σε μερίδα 350 γρ. (σταθερό ή μεταβλητό βάρος) και Κεφαλογραβιέρα : 13 κιλά ολόκληρος κεφάλι και σε μερίδα 350 γρ. (σταθερό ή μεταβλητό βάρος).

Λοιπόν, αρχικά είναι η πρώτη ύλη, δηλαδή το εξαιρετικής ποιότητας γάλα, καθώς και η “πυτιά”. Έπειτα, είναι η τέχνη της παράδοσης, το πάθος των τυροκόμων και οι αυστηροί έλεγχοι σε κάθε στάδιο της παραγωγικής δραστηριότητας. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω η αγάπη του αγρότη στα ζώα του είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστικό για μένα. Όλα αυτά τα χρόνια, το μέλημα των κτηνοτρόφων για τα αιγοπρόβατά τους, τη διατροφή τους, την υγεία τους, αλλά και τη γενικότερη ευημερία τους είναι κάτι που θα θυμάμαι πάντα από την καριέρα μου.